بیانیه روابط عمومی شرکت آبفا استان فارس در مورد اقدامات انجام شده در شهرستان های داراب،زرین دشت و فسا برای گذر از تنش آبی ناشی از کم شدن آب سد رودبال
در تاریخ: ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
در اوایل پاییز سال ۱۴۰۱ در پی مشاهدات میدانی و گزارش های واصله از مراکز هواشناسی و شرکت آب منطقه ای استان فارس در خصوص کاهش بارندگی و نزولات جوی در حوزه آبریز سد رودبار که منتج به کاهش ذخیره آن و بیلان منفی به علت کاهش دبی پایه ورودی و تبخیر و از طرفی فرار آب از بدنه سد و برداشت حدود ۶۰۰ لیتر بر ثانیه جهت شرب شهرستانهای داراب ، فسا و زرین دشت گردید، موجب نگرانی شدید مجموعه شرکت آب و فاضلاب استان و اقدامات گسترده جهت چاره جویی و تدبیر به منظور پیشگیری از وقوع بحران در این شهرستان ها شد. این نگرانی وقتی بیشتر خود را نشان می داد که طی حدود ۴ سال گذشته با افتتاح و بهره برداری سامانه آبرسانی از سد رودبال برای جمعیتی در حدود ۳۲۵ هزار نفر در شهرستانهای مذکور که مشتمل بر ۸ شهر و ۴۷ روستا می شد، این مناطق بطور کامل و یا بخش عمده ای از نیازهای خود را از این منبع تامین می نمودند و طرحهای توسعه ای و الحاق مناطق جدید به آنها در حال گسترش بود. این در حالی بود که متاسفانه به علت حصول اطمینان از تامین پایدار آب ، عمده تاسیسات و منابع محلی سابق از مدار بهره برداری خارج و تاسیسات آن جمع آوری ، مستهلک و رها شده بود. از طرفی هر چند گزارش های هواشناسی در خصوص بارندگی فصل سرد سال امیدوار کننده نبود ، اما باور آن بسیار سخت بود که ذخیره سد بزودی به انتها رسیده و تمام شود.
تصمیم سختی بود. احیاء منابع قدیم ، بازسازی و نوسازی منابع سابق، مرمت تجهیزات آنها، شناسائی و اجرای طرحهای جدید تامین آب در این حجم از نیاز.
سختی کار زمانی بیشتر جلوه می نمود که علاوه بر نیاز به اعتبارات قابل توجه، گسترش شبکه ها ، خطوط انتقال و مخازن ذخیره ، در مسیر انتقال آب از محل ذخیره سد اجرا گردیده و تزریق منابع از مسیرهای جدید مشکلی اساسی و زمان بر بود.
در اولین فرصت با راهبریهای استاندار محترم استان جلسه ای در دفتر وزیر محترم نیرو، با حضور مدیران عامل شرکتهای آب و فاضلاب استان و آب منطقه ای و جمعی از اعضای مجمع نمایندگان استان تشکیل و پیشنهادات جبرانی شرکت آب و فاضلاب مورد تایید و ابلاغ قرار گرفت. شرکت آب و فاضلاب استان در اقدامی هماهنگ با مدیریت ارشد استان و شرکت مادر تخصصی آب و فاضلاب کشور و مسئولین محلی پروژه اضطراری تامین آب مناطق یاد شده را با سرعت و دقت آغاز نمود. مهندسی مجدد منابع آب سابق، طراحی تأسیسات جدید، جانمایی چاها ، اجرای خطوط انتقال ، ترمیم مخازن و حفر ، تجهیز و برق رسانی چاه ها ، تملک اراضی ، مجوزهای منابع طبیعی، هماهنگی با شرکت برق ، مخابرات ، مسکن و شهرسازی و شرکت آب منطقه ای، با برنامه زمانبندی آغاز شد. این در حالی بود که علاوه بر این منطقه ، تقریباً در دو سوم استان به علت کاهش نزولات جوی بایستی پروژه های متناسب با شرایط هر منطقه طراحی و اجراء می گردد. بنا به دستور مقام عالی وزارت نیرو استفاده از تمام ظرفیت های قانونی از جهت ترک تشریفات مناقصه ، تامین اعتبار از بخش اعتبارات تنش ، استانی و ملی ، در یک زمان مشخص و هماهنگ و همه جانبه انجام گردید.
با عنایت خداوند متعال و همراهی و هماهنگی مسئولین محلی و استانی علاوه بر اجرای طرحهای پیشنهادی شرکت آب و فاضلاب شامل حفر و تجهیز و راه اندازی تعداد ۱۰ حلقه چاه به ترتیب ۷ مورد در شهرستان داراب ، ۲ مورد در شهرستان فسا و یک مورد در شهرستان زرین دشت ، ۱۸ مورد مهندسی مجدد و بازسازی و راه اندازی چاه ها موجود نیز به ترتیب ۹ مورد در شهرستان داراب ، ۶ مورد در شهرستان زرین دشت و ۳ مورد در شهرستان فسا در دستور کار قرار گرفت.
تعداد ۱۰ حلقه چاه متعلق به سایر دستگاهها و افراد حقیقی و حقوقی نیز شناسایی و ضمن تجهیز، درمدار بهره برداری قرار گرفت. بدین ترتیب در تاریخ ۳ تیرماه ۱۴۰۲ اعلام قطعی کامل انتقال آب از سد رودبال درحالی صورت گرفت که خوشبختانه طرحهای جایگزین در مدار بهره برداری قرار گرفته بودند. هر چند با توجه به شرایط موجود و افزایش نیاز و عدم توزیع بر اساس گسترش شبکه ها ، در بعضی از نقاط با مشکلاتی مواجه بوده ایم که با اقدامات اصلاحی و میدانی آن موارد نیز رفع گردیده یا در حال رفع است . با اقداماتی که کماکان در دست انجام است و با باز طراحی خطوط انتقال شهر فسا، نه تنها آب از دست رفته از سد جبران می گردد که به مراتب از وضعیت سابق نیز وضعیت مطلوبتری را شاهد خواهیم بود.