مدیر عامل آبفا فارس: خدمات آبرسانی در فارس به دلیل گستردگی استان و صعوبت کار، نیازمند تلاش مضاعف است
در تاریخ: ۱۴۰۳/۱۲/۲۶
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب فارس با بیان اینکه این استان حدودا چهار هزار روستا دارد که ۲ هزار و ۳۰۰ روستا و ۱۲۲ شهر تحت پوشش خدمات آبرسانی هستند، گفت: این موضوع نشان دهنده صعوبت خدمات دهی به مردم شریف استان است.
علی شبانی گفت: فارس استانی گسترده و از نظر وسعت معادل ۹ استان کشور شامل البرز، قم، تهران، کهکیلویه، گیلان، قزوین، چهارمحال و بختیاری، اردبیل و همدان است که ۱۲۴ هزار کیلومتر مربع، وسعت دارد؛ پس کار بسیار دشوار است؛ به این معنا که تلاش و دوندگی مضاعف را می طلبد.
مدیر عامل شرکت آبفا فارس که به همراه معاونین آبفا استان فارس مهمان خبرگزاری فارس بود، در گفتگو با اعضای تحریریه این رسانه، به انتشار اخبار امیدآفرین اشاره و اظهار کرد: گرچه محدودیتهایی هم وجود دارد، اما تلاشها و خدماتی که ارائه میشود هم باید عنوان شود، تا امید در سطح جامعه جریان یابد و مشکلات برطرف شود و این نیازمند به حضور و انعکاس توسط رسانههاست.
وی با اشاره به وضعیت بارندگیهای سال جاری در استان گفت: وضعیت بارشی که اخیرا شاهد آن بودیم خوب بود و بابت آن خدا را شاکریم که میانگین بارش ۵۰ میلیمتری میانگین سالانه را تقریبا به ۱۶۰ تا ۱۷۰ میلیمتر افزایش داد، اما در نقاط جنوب استان همچون لار و لامرد و مهر و یا در شرق فارس مانند فسا و داراب و شمال فارس مثل آباده بارش زیادی را نداشتیم، همچنین بارشها نرم و ملایم بود و بارش سیلابی نبود تا حجم سدها را آنگونه که باید افزایش دهد، لذا در واقعیت حجم بارشها در سال زراعی جاری جبران کننده کسری ذخایر اب به دلیل خشکسالی های متوالی و سنواتی نبود وصرفه جویی و مدیریت مصرف بیش از پیش ضرورت دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب فارس تصریح کرد: به طور کلی با شرایطی مواجه هستیم که علاوه بر کمبود بارشها و کمبود منابع مالی، اما همکاران ما در شرکت آبفا همه تلاش خود را برای آبرسانی به سراسر نقاط استان به کار گرفتهاند تا نگرانی توسط مردم احساس نشود.
او اضافه کرد: طی ۹ ماه تلاش شبانهروزی همکاران ما ۷۳ پروژه در دهه فجر با اعتباری بالغ بر ۹۰۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسید و یکی از استانهایی بودیم که در سطح کشور بیشترین تعداد روستاها را آبرسانی کرد.
شبانی در ادامه به همکاری قرارگاه امام حسن مجتبی(ع)، مجموعه بسیج سازندگی و سپاه فجر فارس در جهاد آبرسانی اشاره و اظهار کرد: بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان برای ۳۸۰ پروژه هزینه شد تا ظرف مدت سه سال ۳۸۰ روستاهای مختلف استان از آب سالم و بهداشتی بهرهمند شوند که در همین رابطه از زحمات عزیزان در بسبج سازندگی و فرماندهی سپاه فجر تقدیر و تشکر می کنم.
وی با بیان اینکه در گذشته روستاها از منابع آبی چشمه و قنات بهرهمند میشدند، گفت: با خشک شدن چشمهها و قناتها این روستاها دچار مشکل شدند و لذا نیاز به کمکهای دولتی است تا آب این روستاها تامین شود.
وی در ادامه این گفتگو اظهار کرد: بنابراین مدعی نیستیم که مشکلی وجود ندارد؛ چراکه شهرهایی هستند که دارای محدودیت آبی هستند به ویژه در شرق و جنوب استان که برای آنها هم برنامه داریم.
شبانی با تاکید بر اینکه تلاش میکنیم تابستان بدون تنشی برای مردم رقم بخورد، افزود: حدود یک سوم روستاهای ما تنش آبی دارند که این تنش میتواند شامل کمبود منابع و یا مسائل دیگر باشد؛ لذا در کنار بارش رحمت الهی باید صرفهجویی هم در نظر گرفته شود تا با مدیریت مصرف شرایط راحتتر طی شود.
وی با اشاره به اینکه سالانه ۳۸۰ میلیون متر مکعب میزان آب استحصالی برای شرب استان فارس است، گفت: برای شهرستان شیراز هم تقریباً بالغ بر ۲۰۰ میلیون متر مکعب سالانه آب استحصال میشود که نسبت به برداشت سالیانه آب استان، حدود ۷ میلیارد متر مکعب در همه بخش ها سهم کمی هست ولی در عین حال دسترسی به این منابع جهت شرب دشوار است.
مدیرعامل آبفا فارس با بیان اینکه در استان، آب با فاصلههای بسیار زیاد به نقاط مختلف شمال تا جنوب میرسد، گفت: امروز جهت انتقال آب شرب آباده و سورمق حدود ۱۲۵ کیلومتر فاصله تامین آب داریم ،فاصله تامین اب جهت ارسنجان ۹۰ کیلومتر می باشد و تامین اب مرودشت از سد درود زن ۷۵ کیلومتر و در برخی نقاط جنوبی مثل لارستان، خنج،گراش و اوز به طول ۲۵۰ کیلومتر میرسد.
وی با تاکید بر اینکه آب مایه حیات است و قطع آن مشکلات بسیاری را برای هر فرد ایجاد میکند، گفت: تلاش بنده و همکاران این است که مشکلات و حوادث پیش بینی نشده در منابع تامین و شبکه های توزیع و خطوط انتقال در اسرع وقت رفع گردد.
مدیرعامل شرکت آبفا فارس در ادامه به بخش فاضلاب نیز اشاره و اظهار کرد: درحالیکه هشت شهر و ۴ روستای استان فارس از تصفیهخانه فاضلاب برخوردار هستند اما سرانه برخورداری ما از فاضلاب در استان عقب ماندگی سنواتی دارد.
شبانی همچنین به استفاده ۶ شهرستان فارس از اعتبارات بانک توسعه اسلامیISDB اشاره کرد و گفت: با پیگیری های انجام شده قبلی و موافقت دولت جمهوری اسلامی، این اعتبارات در قالب تسهیلات زیستمحیطی برای اجرای شبکه فاضلاب تخصیص یافته است که در استان فارس شهرستانهای آباده،سپیدان، فیروزآباد، نیریز، فسا و داراب از آن استفاده کرده و عملیات خوبی در دست اجرا می باشد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر۱۳۰ کیلومتر شبکه جمع اوری فاضلاب در شهر فسا، ۱۳۰ کیلومتر در داراب،۵۰ کیلومتر شبکه در فیروز اباد و تصفیه خانه های فسا ، نیریز ، فیروزاباد و سپیدان در دست اجرا می باشد و در سه تصفیه خانه اباده، نی ریز و فسا سه نیروگاه خورشیدی فتوولتانیک با توان تولید ۱۸۰۰ کیلوات طراحی و در دست اجرا می باشد که در تصفیه خانه اباده در مراحل پایانی ساخت می باشد.
او با اشاره به اینکه ظرفیت تصفیه خانههای فاضلاب در استان فارس حدود ۷۵ هزار متر مکعب است، گفت: با به مدار آمدن تصفیه خانه ی این ۶ شهر حدود ۶۴ هزار متر مکعب دیگر به حجم تصفیهخانهها اضافه میشود و ظرفیت تصفیهخانهها به ۱۳۹هزار متر مکعب در شبانه روز میرسد که یک جهش خوب در استان است.
وی در ادامه در پاسخ به مسئله آبرسانی به بیرم لارستان نیز گفت: در برخی شهرها علاوه بر کمیت، داریم کیفیت را هم از دست میدهیم و این گریزناپذیر است.
شبانی با بیان اینکه برداشتهای بیرویه مهمترین دلیل پایین آمدن کیفیت آب است،گفت: امروز از شهرستان خرامه به سمت ارسنجان، به سمت رحمت آباد و به سمت شرق ارسنجان EC آب رو به شور شدن است و دلیل آن هم برداشتهای بیرویه و کاهش بارش است.
وی با اشاره به اینکه منطق جنوب فارس مثل بیرم و چاهورز، خیرگو و علامرودشت هم همین وضعیت را دارد، گفت: در این مناطق هم سفرههای آب شور و EC آب بالاست، اما این نکته هم باید عنوان شود که ما آب بهداشتی و شستشو را در این مناطق داریم و برای آب شرب هم آبشیرینکن وجود دارد، شرایطی که در برخی شهرستانهای دیگر استان هم مشاهده میشود؛ البته نصب آب شیرینکن در ۶۰ کیلومتری شیراز برای ما زنگ خطر است.
مدیرعامل آبفا فارس در خصوص بیرم گفت: تامین اب شستشو و بهداشت برای بیرم از طریق چاه و اب شرب منطقه از طریق اب شیرین کن تامین می شود و کلیه فاکتورهای اب از جمله نیترات توسط واحد کنترل کیفی اب و فاضلاب و دانشگاه دانشگاه علومپزشکی مورد آزمایش قرار می گیرد.
شبانی با اشاره به اینکه فارس یکی از استانهایی است که تقریبا ۸۲ درصد منابع تامین آب در آن از منابع زیرزمینی و تنها ۱۸ درصد از منابع سطحی است، گفت: این آمار نامناسبی است و باید به سمت ۵۰-۵۰ شدن تامین آب از منابع سطحی و زیرزمینی پیش برویم.
وی افزود: ۱۸ درصد آب سطحی ما از سدها تامین میشود درحالی که باید تلاش کنیم این تعادل را ایجاد کنیم تا از سهم منابع زیرزمینی کم و به آب های سطحی اضافه کنیم.
مدیرعامل آبفا فارس همچنین به تامین آب از دریا اشاره و اظهار کرد: برای تامین آب از دریا برای استان فارس که بسیار اهمیت دارد، ۳۰ میلیون متر مکعب در گام اول تخصیص داده شده و از همین انتقال آب از دریا، مناطق جنوبی استان بهرهمند خواهند شد.
شبانی تاکید کرد: هماکنون بخش خصوصی در حال کار است تا بتوانیم آب را برای شهرهای دارای تنش تامین کنیم که شهرهایی چون بیرم هم در همین دسته قرار میگیرد که مستلزم اجرا و اتمام عملیات شیرین سازی و انتقال اب از دریا می باشد، در کوتاهمدت همان اقدامات کفشکنی و حفر چاه و نصب آب شیرینکن انجام شده و در دستور کار است و برنامه میانمدت هم اجرای خط انتقال اب از خط یک سد سلمان به صورت معکوس است تا از خط یک به صورت معکوس از خط دریا آب برگردد و به سمت منطقه بیرم برود.
وی با بیان اینکه بخش خصوصی باید برای این پروژه تقریباً ۹۰ کیلومتر خط را اجرا کند، گفت: تا کنون ۲۰ کیلومتر کار انجام شده و برای ۷۰ کیلومتر باقی مانده طبق برنامه زمان بندی بخش خصوصی و سرمایه گذار در حال اجرا هست همچنین ۲۵ کیلومتر هم خط فرعی نیاز دارد که مطالعات فنی خط فرعی بیرم انجام گردیده است ودر کارگروه مطالعات فنی ابفا کشور تصویب گردیده است.
شبانی از برگزاری جلسه در سطح وزارت نیرو برای تامین این اعتبار خبر داد و افزود: تمام تلاشمان را به کار گرفتهایم تا در صورت تامین اعتبار این موضوع مهم و خواسته مردمی محقق شود.
مدیر عامل شرکت آبفا فارس در پایان ضمن دعوت از مردم استان به مصرف بهینه و صرفه جویی آب در ایام پایانی سال از هم استانی ها در شهر ها و روستاها ی استان در خواست کرد تا جهت ارتباط با شرکت اب و فاضلاب استان و اعلام هر گونه حادثه و یا شکستگی جهت جلوگیری از هدررفت اب و یا سایر موضوعات پیرامون کیفیت آب و یا فاضلاب با مرکز ۱۲۲ که در ستاد شرکت واقع شده و به صورت شبانه روزی جهت پاسخگویی فعال می باشد، تماس بگیرند.